Inledning

Nedan kan du ta del av olika tvister där vi tar upp exempel och ger tips om vad du ska hålla utkik efter som är vanliga fällor du kan hamna i när du handlar med oseriösa aktörer inom nyproduktion. Hur går det till, hur fuskar dom och vilka kryphål är det dom utnyttjar när det blir tvist avseende nyproduktion? Det reder vi ut här! Tipsen kommer även sammanfattas och läggas in på sidan tips medens du kan läsa mer om hur och varför vi tipsar om dom i de specifika olika fallen. 

Har du själv själv hamnat i problem med nyproduktion? Kontakta en jurist, spara all dokumentation och spela in så mycket du kan.

Tvist 1 - Pågående - Överklagad till HovR

Det stora bedrägeriet- Svinninge

Bostadsutvecklare / Upplåtare är MoMå Fastigheter 6 AB. Projektbolag inom MoMå Holding AB, som gjort stora pengar på att stycka tomter, skapar BRF:r, få byggtillstånd för enplansvillor och sedan sälja bostadsrätter. Under processen så sitter dom båda i styrelsen för företaget som upplåter bostadsrätterna (projektbolag) samt i styrelsen för föreningen – så kallad byggstyrelse. Detta är en allvarlig brist i lagstiftningen och ger dom möjligheter att agera svikligt och bedrägligt utan att det kommer fram först när bostadsrättsföreningen tagit över. En förening där dom själva sitter i styrelsen men utan ägarskap. När köpet man gjorde med medlemmarnas pengar, 50% högre än vad man skrev i planen, så likviderar man sitt projektbolag.

Föreningen, mäklaren och leverantörer har genom manipulerade dokument, falskt marknadsfört objekten samt genom lögner och svek förstört tillvaron för köpare. Köparna befinner sig nu i en ekonomiskt och juridiskt utsatt situation. Tingsrätten har köpt den förfalskade informationen och de efterhandskonstruktioner som ingetts. Bolaget bakom upplåtelsen är MoMå AB. Där återfinns:

Magnus Obel, grundare av Studentum. Ordförande.Sitter i 12 bolagsengagemang.
Martin Åslund, gammal allsvensk spelare som idag är expertkommentator hos Viaplay. Styrelseledamot. Sitter i 11 bolagsengagemang.
Caroline Andell, enbart verksam som suppleant. Troligen ej aktiv.

Husleverantör i detta fall var Kustvillan (Paralox Sverige AB). Bolag som bytt namn efter att ha fått reklamationer tidigare och som förlorade ett fall i hovrätten (se bloggen hemresan.se ). De har även använt husleverantörens egna totalentreprenad, KV Totalentreprenad. De båda har gemensamma ägare i bolagen och är samma aktörer som vid hovrättsfallet på bloggen ovan. Underentreprenören, Byggprojekt i Nacka AB, är ett en litauisk firma som satts i konkurs, där firmatecknaren har flera bolag i konkurs. 

Mäklare är Pege Abrahamsson från HusmanHagberg Österåker som dömdes till varning, steget mindre än förlorad licens, av Fastighetsmäklarinspektionen – FMI – Se beslut här. Han överklagade till förvaltningsrätten men överklagan avslogs och domen, varning på två punkter, har vunnit laga kraft – läs domen här. Trogen säljare av upplåtarna Magnus Obel och Martin Åslunds tidigare projekt. Pege Abrahamsson dömdes samma år 2022 av FRN till skadestånd för en annan försäljning där han ljög om budgivningsprocessen men även sjöutsikten – läs domen här. HusmanHagberg Österåker har sedan dess fortsatt att felaktigt annonsera objekten i samma projekt efter domen. 

Inlägg - Senaste visas först i ordningen

Aktuella fel
  • Bygglov för enfamiljshus som blev 9 lägenheter
  • Felaktig objektbeskrivning
  • Felaktig situationsplan
  • Felaktig försäljningsinformation
  • Felaktig storlek 
  • Falskt mätintyg boarea
  • Felaktig ekonomisk plan
  • Saknat tillstånd för upplåtelse
  • Ägde ej fastighet/hus vid upplåtelse
  • m.fl. 
Målnr

Mäklaren FMI – Beslut 23-0382
Mäklaren Förvaltningsrätten i Karlstad – Mål 5356-23 
Mål TR T 16644-23 Stockholms TR

Inlägg - Senaste först

Omnämnda aktörer
MoMå AB
MoMå Projekt 6 AB
BRF Svartgarn Kustvillorna
Magnus Obel
Pege Abrahamsson
.

Tvist 2 - Flera mål / Olika status

Försenat tillträde - Arenastaden Solna

Flera bostadsköpare som har försökt att häva förhandsavtal om nyproducerade lägenheter befinner sig nu i en ekonomisk mardröm, då de drabbas av tunga förluster i tvister mot byggföretaget Peab. De senaste domarna har inneburit att köparna riskerar att betala rättegångskostnader och kapitalbelopp på över en miljon kronor.

En av domarna rörde en person som hade ingått ett förhandsavtal om att köpa en lägenhet i Brf VIP-logen intill Friends Arena i Solna. När det var dags att teckna upplåtelseavtalet valde personen att inte gå vidare och blev sedan ålagd att betala rättegångskostnader, ett kapitalbelopp baserat på att lägenheten såldes till en ny köpare till ett lägre pris, samt upplupen ränta. Det förväntade beloppet uppges landa över en miljon kronor.

Även andra köpare som har försökt att häva sina avtal har drabbats av liknande ödesdigra konsekvenser. I ett annat fall dömdes tre personer som hade tecknat förhandsavtal om två lägenheter att betala rättegångskostnader på totalt 830 000 kronor, kapitalbelopp på nästan 700 000 kronor per lägenhet samt ränta.

En tydlig trend har framträtt där bostadsköpare har försökt att häva sina avtal på grund av förseningar i Peabs byggprojekt i Arenastaden. Tidigare domar har i regel gynnat Peab, där tingsrätter har bedömt att förseningarna har varit inom rimliga gränser och att inget avtalsbrott har begåtts. Dessa domar har dock överklagats och avgörandena kan komma att omprövas i högre instans.

En intressant vändning i denna juridiska strid kom i den senaste domen, där tingsrätten i Solna gjorde en avvikande bedömning. Domstolen baserade sin dom på avtalslagen snarare än bostadsrättslagen och ansåg att det fanns en lucka i lagen. Domen fokuserade på frågan om villkoren i avtalet var oskäliga vid en helhetsbedömning och fann att den starkare parten, i detta fall Peab, hade fått ensam beslutanderätt när det gällde tidpunkten för tillträde till lägenheten.

Det är värt att notera att samtliga tre domar har överklagats och ärendena kan komma att tas upp i högre instanser. Det innebär att det ännu inte är slutgiltigt fastställt vilka konsekvenser köparna kommer att drabbas av.

Aktuella fel
  • Tillträdet försenat
  • Marknadsföringsfel i objektbesjkrivning
  • Påskrivet förhandsavtal
  • Upplåtelse försenad
Målnr

Mål nr T 6973-18
Mål nr T 1893-18
Mål nr T 3023-18
Mål nr T 15221-21

Omnämnda aktörer
PEAB
BRF VIP LOGEN

Tvist 3 - Avslutad

Solsidan 27 - Danderyd

I juni 2020 väckte ett specifikt bygglov, BN-001240, stor uppmärksamhet och debatt i Danderyds kommun. Denna händelse reflekterade en större oro och missnöje bland invånarna angående kommunens utveckling och vision för framtiden.

Den 3 juni 2020 skickades ett brev till deltagarna i byggnadsnämnden och andra intressenter i Danderyds kommun. Brevet tog upp Danderyds kommuns vision om att vara “Sveriges bästa kommun att leva, bo och verka i”, där den moderna trädgårdsstaden och hållbar stadsmiljö kombineras för att möta invånarnas behov genom hela livet.

I brevet framfördes stark kritik mot ett specifikt byggprojekt som ansågs vara i strid med visionen om en trädgårdsstad. Projektet involverade byggandet av bostäder för tre familjer på en yta av 805 kvadratmeter. Det påstods att detta skulle leda till en ökad bostadstäthet som liknade den i ett radhusområde, vilket stod i kontrast till visionen om en trädgårdsstad.

Kritiken riktades inte mot radhusområden i sig, utan snarare mot den bristande överensstämmelsen med den uttalade visionen för Danderyd som en trädgårdsstad. Brevet argumenterade för att om kommunen ville förtäta sitt boende och öka antalet invånare, borde en ny vision formuleras och kommunen borde vara tydlig med sina mål och intentioner.

Detta brev och den efterföljande debatten markerade en viktig tidpunkt i Danderyds kommuns utveckling och väckte frågor om kommunens långsiktiga planer och strategier för att möta invånarnas behov och förväntningar. Diskussionen fortsatte att påverka beslutsfattandet och utvecklingen av framtida byggprojekt och stadsplanering i Danderyd.

Läs mer från de som var i tvist mot MoMå – HÄR

Aktuella fel
  • Bygglov för enfamiljshus 
Målnr
Svea Hovrätt / Mark och Miljödomstolen – P 473-20
Omnämnda aktörer - Se upp
MoMå AB
MoMå Projekt 5 AB

Tvist 4 - Dom från HovR i Skåne

Konkursen av BRF - Malmö

En kvinna som köpte en bostadsrätt i en bostadsrättsförening (brf) fick endast delvis återbetalning när föreningen gick i konkurs. Tingsrätten gav henne rätt till skadestånd, då överlåtelsen av bostadsrätten ansågs ha skett i strid med bostadsrättslagen.

Under år 2010 förvärvade en nybildad brf en fastighet för över 35 miljoner kronor. Föreningen finansierade köpet genom att överta banklån och skrev under en revers. Efter att säljande bolaget gick i konkurs krävde kvinnan skadestånd, med hänvisning till att företrädaren för föreningen hade olika roller i affären.

Tingsrätten ansåg att den ekonomiska planen för föreningen inte tydligt redovisade slutlig kostnad för fastigheten, vilket är ett krav enligt bostadsrättslagen. Mannen som undertecknade avtalet för föreningen hävdade att kostnaden var beräknad, inte slutlig, men tingsrätten ansåg annorlunda.

Domstolen menade att föreningen upplåtit bostaden olovligt med bostadsrätt och gav kvinnan rätt till skadestånd på över två miljoner kronor. Dock minskades skadeståndet med 250 000 kronor då kvinnan inte deklarerat förlusten.

Inlägg

Aktuella fel
  • Fel i Ekonomisk plan
  • Ej angett slutlig kostnad
  • Garantiavtal för entreprenad
Målnr

Brf Stora Nygatan 27(Utvecklarnas BRF) – Mål T 6485-20 Malmö TR

Omnämnda aktörer
Krister Engman
Hansahörnan

Tvist 6 - Avslutad

Fusket vid leveransen av hus - Sundsvall

Tvisten i mål T 2368-17 handlar om en konflikt mellan Kalle och byggföretaget Paralox Sverige AB rörande byggnationen och upplåtelsen av en bostadsrätt. Kalle, köpare av en nyproducerad bostad, hävdade att byggprojektet innehöll betydande brister, både tekniska och ekonomiska. Bland annat uppfyllde bostaden inte de överenskomna kvalitetsstandarderna enligt upplåtelseavtalet, och ekonomiska avvikelser i bostadsrättsföreningens budget uppdagades efter inflyttning.

Paralox, som var både husleverantör och totalentreprenör via sitt dotterbolag, nekade ansvar och menade att föreningen hade övertagit allt ekonomiskt och juridiskt ansvar i samband med överlämningen. Kalle hävdade dock att Paralox genom sitt dubbla ägarskap och kontroll av byggstyrelsen skapat en situation där föreningen inte hade möjlighet att påverka eller åtgärda bristerna innan upplåtelsen.

Mark- och miljödomstolen prövade om Paralox hade brustit i sitt ansvar som upplåtare och entreprenör, särskilt med hänsyn till krav enligt bostadsrättslagen och Boverkets byggregler (BBR). Domen belyser hur svag tillsyn och juridiska luckor utnyttjas av utvecklare, vilket leder till ekonomiska förluster för köparna och bostadsrättsföreningen. Det stärker behovet av tydligare regler och förstärkt konsumentskydd inom nyproduktion.

* Denna tvist är under uppbyggnad hos oss. 

Men du kan läsa allt om detta hos den segrande parten Kalle. Se www.hemresan.net

Inlägg

Aktuella fel
  • Kommer
Målnr

T 2368-17 Sundsvall TR

Omnämnda aktörer
Paralox AB
Kustvillan

Tvist 7 - Pågående

Avgifthöjning på 46,5% - Karlstad

HSB:s produktions- och upplåtelsesystem ställdes på sin spets när två unga köpare, Linette Larsson och Lucas Norman, valde att frånträda ett förhandsavtal efter att årsavgiften i deras nyproducerade bostadsrätt höjts med hela 46,5 procent – från 5 306 kr till 7 772 kr i månaden. Höjningen motiverades av HSB med stigande räntor, men de unga köparna hänvisade till 5 kap. 13 § bostadsrättslagen och punkt 9 i förhandsavtalet, som ger rätt att häva vid väsentlig avgiftshöjning. 

“Den utredning som Linette Larsson och Lucas Norman lagt fram om deras ekonomi kan inte heller sägas ge stöd för att de inte hade förutsättningar att klara den ökade kostnaden.”

I stället för förståelse mötte de två stämningar. Först från HSB:s bostadsrättsförening Jakobsbergsskogen nr 2, och därefter från HSB Produktion i Värmland Handelsbolag, som övertagit skadeståndskravet. Tingsrätten valde att gå på HSB:s linje och bortsåg helt från konsumentskyddsintentionerna bakom lagen. Linette och Lucas dömdes att betala både 400 000 kr i påstådd skada och över 250 000 kr i rättegångskostnader.

Det koonstaterades att man ska se till den faktiska höjningen av en avgift som påverkar hushållsekonomin varje månad, valde domstolen – och inte väga in alla avgifter – inklusive insats och upplåtelseavgift – för att räkna ut den procentuella skillnaden. Något som föreningen hävdade. Detta trots att lagtexten ger stöd för en bedömning enbart utifrån årsavgiften. Detta till trots så ansåg Tingsrätten att ökningen var markant, men inte väsentlig. Detta är ett mysterium, en idioti och skandalöst sätt att döma enligt lagboken.

Fallet blottar rättsosäkerheten för köpare i nyproduktion – och att den lagstiftning som införts för att skydda förhandstecknare inte fått genomslag i rättstillämpningen. HSB:s argumentation – som domstolen svalt – antyder att höjningar på uppåt 50 % nu kan anses vara “förväntade”. Bara för att man har tagit med en kalkyl som visar på konsekvensen av en höjning.  Det sänder en farlig signal till branschen: att kraftiga avgiftshöjningar, även efter tecknade avtal, inte behöver medföra något ansvar.

Det vi ser är en rättspraxis som sviker konsumenten – trots riksdagens intentioner och Riksrevisionens påpekanden om en snedvriden marknad för nyproduktion. Det blir omöjligt för människor att veta sin rätt enligt lagboken när domstolarna väljer att snevrida orden till byggbolagens vinning.

Inlägg - Senaste visas först i ordningen

Aktuella fel
  • Väsentlig hyreshöjning
  • Förhandsavtal
Målnr

Mål TR T 4606-23
Värmlands TR – Läs domen

Inlägg - Senaste först

Omnämnda aktörer
HSB Värmland
BRF Jakobsbergsskogen 2
HSB Produktion i Värmland HB
.

Tvist 8 - Pågående

Kraftig avgiftshöjning i BRF Sundsta Torg prövas i rätten

Köparna Anna Lilleng och Frank Read stämmer BRF Sundsta Torg efter att årsavgiften i upplåtelseavtalet visat sig vara över 100 % högre än den som angavs i förhandsavtalet. Föreningen hävdar att avgiften bara var preliminär och hänvisar till en räntegaranti som ska mildra höjningen. Köparna menar att höjningen är väsentlig och därmed ger rätt att frånträda avtalet enligt bostadsrättslagen.

“Det är inte ett missförstånd, det är ett kontraktsbrott,” skriver köparnas ombud i inlagan till tingsrätten.

Fallet aktualiserar viktiga frågor om köparskydd, avtalstrohet och vad som egentligen gäller när kalkyler spricker. Huvudförhandlingen väntas i höst.

Inlägg - Senaste visas först i ordningen

Aktuella fel
  • Väsentlig hyreshöjning
  • Förhandsavtal
Målnr

Mål TR T 3058-24
Värmlands TR

Inlägg - Senaste först

Omnämnda aktörer
BRF Sundsta torg
X