Hur fuskbyggarna lurar kommunen

Kommunen kan inget göra

När fuskbyggarna lurar systemet

Du kommer i detta inlägg kunna steg för steg läsa om hur oseriösa byggherrar, likt MoMå Projekt 6 AB/MoMå AB och dess dotterbolag, kringgår detaljplaner. Det är systematiskt, det är genomtänkt och kommunerna står handlingslösa. 

  • Som granne kan du istället för att få ett hushåll bredvid dig få t.ex. 9 som i detta exempel. 
  • Österåkers kommun har haft svårt att göra något åt dessa aktörers utnyttjande av systemet

Skulle ni bygga enbostadshus... - MoMå AB?

I ett första skede när upplåtarna, i detta fall MoMå AB’s dotterbolag MoMå Projekt 6 AB, så har man till Österåker kommun ansökt och fått startbesked för nybyggnation av ett enbostadshus. Husleverantör är Kustvillan som ägs av Paralox AB. De är även de som utför totalentreprenaden genom sitt bolag KV Totalentreprenad AB . Paralox har tidigare varit i rätten och förlorade, vilket du kan läsa mer om på www.hemresan.net Efter förlusten i rätten där bytte man namn och är nu aktiva igen. 

Det får anses högst sannolikt att de är väl medvetna om vad dom gör när dom säljer sina objekt som på ett enkelt sätt kan delas för att skapa två bostäder. Detta kan enkelt ses på bilderna nedan. Kommunen ger startbesked för planritning 1 i tron av att det är detta som ska byggas. I själva verket är det som det ser ut i planritning 2 som byggherren/upplåtaren har i åtanke. Man lurar kommunen för att få igenom byggprojektet.

Bildkommentar

Bild 1 och 2: På bilderna här bredvid kan utläsas hur planritning 1 är vad som inges till kommunen och utgör den första ansökningen för byggnationen. När man väl fått godkänt och fått det klart så ansöker man om att inreda ny bostad. Då sätter man upp den förberedda väggen och slår ner låtsasväggarna. Notera hur boarean växte på något magiskt vis från 264m2 till 316m2.  Detta är en medveten manipulation 

Bild 3: Interimistiskt slutbesked ges för enplanshuset och då kan man påbörja ansökningarna om nedan attefallshus. Ett slutbesked saknades när alla köpare flyttade in…

Då är etapp 1 klart för MoMå AB. “Enbostadshuset” är redo att ansöka om atterfallshus. Byggherren väljer att sälja denna som “minivilla”. Kommunen får ej avslå en sådan ansökan om det följer reglerna för attefallshus. Det är bara köra på. Här finns pengar att göra. MoMå ska är inte nöjda än!

Bildkommentar

Här kan ni se resultatet av Attefallshuset. En minivilla. Inga svårigheter att få igenom det. 

Etapp två är klart. Nu gäller det bara att sätta upp väggen i mitten och dela av. Det vill säga det ska inredas en ny bostad. Detta är en i lovfri åtgärd, i vissa kommuner krävs bygglov. Men samma sak gäller om att kommunen inte får neka i regel. Och det är inte svårt – Kommunen gör ingen koll alls. Man behöver inte ens skicka in bilder på rätt fastighet. Dessutom kan man helt gå emot brandskydd och planbestämmelser om att vinden inte får utgöra bostadsyta. Kommunen “tittar inte på BOA” är svaret från kommunerna. 

Bildkommentar

Bild 1 visar hur kontrollansvarig för MoMå Projekt 6 AB avviker från den initiala bygglovsansökan om enbostadshus för att nu skapa ett parhus. Avsikten var aldrig att bygga ett enbostadshus. 

Bild 2 visar hur vinden nu justerats från initiala bygglovet. Väggar ändras och nu skriver man dit vad man tänkt sälja, BOA även för vinden. Trots att detaljplanen förbjuder det och man inte fick bygga det om man sökt det direkt. 

 

Såhär går det till när man kringgår kommunens regler. Husleverantören Paralox AB som äger Kustvillan har skapat sina byggnationer och erbjuder sina tjänster för att just göra på detta sätt. Väldigt attraktivt för oseriösa byggherrar. Det enda som återstår nu är att skaffa ett slutbesked ifrån kommunen. Det gör man enkelt eftersom kommunen inte ens åker ut på platsen. De tittar inte ens på bilderna som skickas in, i varje fall inte, i exemplet från denna tvist vilket kan ses genom att bilderna är tagna ifrån annan fastighet än vad dom får slutbesked för. 

Bildkommentar

Bild 1 visar hur kontrollansvarig för MoMå’s projekt skickat in mäklarbilder från från en fastighet men fått slutbesked för tre. Inget besök gjordes på plats. 

Bild 2: Slutbesked ges 2024-06-14, hela 2,5 år efter tillträdet! Helt felaktigt också! Vind får inte inredas står tydligt

Bild 3: Brandskyddet säger att det inte får finnas bostadsyta på vinden. Men alla objekten marknadsförs som att dom har ca 30 kvm bostadsyta där av upplåtarna/föreningen!

Men är det verkligen såhär kan du som läsare tänker? Har någon försökt stoppa dom? Som vi kan läsa i tvisten från Danderyd  så är det även i detta fall självklart många som redan kände till Magnus Obels och Martin Åslunds intentioner i MoMå AB. Vi ger här ett axplock av bestridanden och överklaganden. Det är ca ett tiotal minst. Inga fick gehör och deras hem blev för evigt förändrat och i vissa fall förstört. 

Bildkommentar

Bilder visar ett axplock av överklaganden och anmälningar om tillsyn. Helt verkningslöst och MoMå brydde sig inte alls om hur deras planer, för att tjäna pengar, påverkade andra. 

Sådär går det till när man lurar kommunerna för att tjäna mer

Nu har man alltså inte bara fått bygga annorlunda än man utgett att man skulle, blåst hela villaområdet på att det var ett enplanshus som skulle byggas, samt fått kommunen att ge godkännande trots att det är plan och byggstridigt. Dessutom tar man in en oseriös mätintygare som skriver att det är boarea på vinden, eftersom denne inte behöver rätta sig efter begränsningar ifrån detaljplan. Byggarna kan nu utan problem sälja en stor del yta boarea till kunder utan att den får brukas på det sättet.Den hjälpen hämtas ifrån AreaKorrekt och kan läsas mer om här. 

I nästa del ska vi titta närmare på den ekonomiska planen. Det är det viktigaste dokumentet för att bedöma en BRF’s ekonomi. Vi läser från Boverket.

“En ekonomisk plan är en teknisk och ekonomisk beskrivning som ska göra det möjligt att bedöma föreningens verksamhet. Detta utgör ett skydd mot ekonomiskt ohållbara bostadsprojekt. Det huvudsakliga syftet med den ekonomiska planen är att vara ett underlag för intygsgivarnas bedömning av en förenings ekonomiska stabilitet (se proposition 1990/91:92 sid. 77). Men även till exempel bostadsrättsköpare, revisorer och kreditgivare kan ha nytta av planen.”

Även här gäller det att se upp! Oseriösa byggherrar är väldigt kreativa även här!

Scroll to Top