
Införsäljningen var en bluff!
VARNADE MÄKLAREN OCH MYGELBOLAGET
Du kommer i detta inlägg kunna steg för steg läsa om hur mäklaren, Pege Abrahamsson på HusmanHagberg Österåker tillsammans med utvecklarna som även satt i styrelsen för BRF Svartgarn Kustvillorna (MoMå Projekt 6 AB, Magnus Obel & Martin Åslund) godkännande ger en överblick över försäljningsläget genom situationsplanen. Det visade sig att såväl parhuset lögnaktigt angetts som såld fast det bara var bokat samt att de bokade objekten egentligen var bokade av utvecklarnas egna bolag. De har med avsikt lurat folk att investera i deras projekt och förskönat intresset för densamma.
- Lita aldrig på uppgifterna du fått om en nyproduktion och efterfrågan på det, begär skriftligt eller spela in så du har säkerhet.
- Spara all dokumentation, även digitala annonser. Hemnet ger aldrig ut någon data när den väl är nertagen.
Varning från FMI - Dömd av förvaltningsrätten i Karlstad -
Pege Abrahamsson, Husman Hagberg Österåker
Allt började med att köparna visade intresse för ett annat objekt och träffade mäklaren Pege Abrahamsson från HusmanHagberg Österåker. När det objektet inte levde upp till förväntningarna, berättade mäklaren istället om en nyproduktion i närheten – ett stort parhus vid vattnet, 198 kvm BOA, med möjlighet att inreda vinden. Upplåtarna, MoMå Projekt 6 AB (del av MoMå AB), erbjöd till och med hjälp med detta. Detta går att utläsa i diverse dokumentation vi tagit del av.
Men det visade sig snart att inte bara objektet hade flera fel, hela införsäljningen var en bluff. Mäklaren Pege Abrahamsson, som agerade i samråd med utvecklarna från MoMå Projekt 6 AB tillika styrelsemedlemmar i BRF Svartgarn Kustvillorna. När tillträdesdagen kom den 1 december 2022, sex månader senare, var det endast bostäderna 1009 och 1008 (Minivillorna) som faktiskt blev tillträdda av köpare. Inga av de andra bokade bostäderna visade sig vara sålda. Ett exempel är bostad 1001, som enbart var bokad, något som kunde bevisas genom bokningsavtalet signerat av Pege Abrahamsson själv.
Det väcker frågan: Känner inte HusmanHagbergs mäklare på Österåkerskontoret till skillnaden mellan ett bokat objekt och ett sålt? Mäklarens jurist har försökt förklara Pege Abrahamssons agerande, men det hela framstår som märkligt och desperat.
Bildkommentar
Bild 1: Här skriver Pege Abrahamsson i sitt svar till varför han annonserat som han gjort till FMI och avslöjar då att utvecklarna och MoMå AB med Martin Åslund och Magnus Obel gjort falska bokningar genom eget kontrollerat företag.
Bild 2: visar bokningsavtalet (ej ett köp) för lgh 1001! Bevis på att försäljningsläget för projektet förskönats!
Tillsammans med bostadsutvecklarna, MoMå Projekt 6 AB, som även agerar för föreningens räkning, har mäklaren Pege Abrahamsson vilselett köparna att tro att objektet var sålt, trots att inget köpevillkor fanns. Dessutom fick Pege en erinran för att ha marknadsfört totalarean istället för boarean, vilket ledde till att köparna lurades att tro att de köpte ett större objekt än vad som faktiskt var fallet. Vi kommer att fördjupa oss mer i detta i nästa inlägg.
Trots att hans vilseledande marknadsföring uppdagades, valde Pege Abrahamsson att överklaga Fastighetsmäklarinspektionens (FMI) beslut 23-0382 till förvaltningsrätten. Den överklagan avslogs av förvaltningsrätten och domen har vunnit laga kraft.
** Utdrag ur Förvaltningsrättens dom kopplat till försäljningsläget**
Frågan i målet är om Pege Abrahamsson har handlat i strid med sina skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen, på det sätt som Fastighetsmäklarinspektionen har gjort gällande. Om så är fallet ska det också bedömas om det föranleder någon påföljd.
Vad avser frågan om boknings- och försäljningsläget är det i målet ostridigt att ett försäljningsobjekt markerats som sålt på situationsplanen, trots att så inte har varit fallet. En sådan uppgift ger en missvisande bild av försäljningsläget och riskerar att påverka en spekulants förmåga att fatta ett välgrundat beslut. Vad Pege Abrahamsson har anfört om syftet med markeringen, samt vad han har uppgett i kontakter med spekulanter, föranleder ingen annan bedömning.
Sammantaget har Pege Abrahamsson agerat i strid med sina skyldigheter som mäklare, på det sätt som Fastighetsmäklarinspektionen har gjort gällande. Förvaltningsrätten har därför att ta ställning till om förseelserna föranleder någon påföljd.
Då Pege Abrahamssons handlande vid den aktuella förmedlingen har inneburit åsidosättande av centrala skyldigheter i mer än ett avseende, kan förseelserna inte betraktas som ringa. Inte heller framstår en erinran som en tillräcklig åtgärd. Domstolen anser därför att en varning är en väl avvägd påföljd. Fastighetsmäklarinspektionen har därmed haft fog för sitt beslut och överklagandet ska alltså avslås.
—
I nästa avsnitt går vi igenom hur mäklaren tillsammans med upplåtaren MoMå Projekt 6 AB (Grundare: Magnus Obel och Martin Åslund) felaktigt annonserade objektets storlek. Även detta reglerades av förvaltningsrätten.